Drugcentra sceptisch over acties met drughonden op school

Redactie KW

In het VTI in Izegem en in het Sint-Niklaasinstituut in Kortrijk zijn politieagenten binnengevallen om drugcontroles uit te voeren. Dat gebeurde onder meer met drughonden. In beide scholen was het de directie die vroeg om een controle. In beide scholen werden enkele leerlingen ‘aangeblaft’ door de honden. Behalve die controleactie voeren de scholen ook een preventiebeleid omtrent druggebruik.

Wij gingen bij De Sleutel in Brugge en het drugopvangcentrum Kompas in Kortrijk na of zo’n politieactie op school wel het aangewezen middel is om drugs te weren. Zowel volgens de opvangcentra als volgens de scholen is de kans bijzonder klein dat we bij ons nog echt drugvrije scholen hebben.

Linda Doom van Dagcentrum De Sleutel in Brugge en Jan Theuwen van het drugopvangcentrum Kompas in Kortrijk hebben het niet zo voor drugrazzia’s op school. Volgens beiden zijn die invallen niet meteen het beste wapen in de strijd tegen druggebruik.

Wat vindt u van de recente politierazzia’s in scholen in Izegem en Kortrijk om jonge druggebruikers en dealers te betrappen ? Vindt u dit het juiste wapen in de strijd tegen drugmisbruik ?

Linda Doom : „Algemeen beschouwd zijn razzia’s als actie op zich weinig nuttig als het gaat over omgaan met middelenmisbruik op school. Het zijn altijd momentopnames die iets zeggen over het gebruik, de gebruikers en de dealers op een school op dat specifieke moment en niet meer. Dus als actie op zich is dit niet het juiste wapen in de strijd.”

Jan Theuwen : ,,Ik heb altijd gepleit voor duidelijkheid. Met zulke acties heb ik het minder moeilijk als die ook in het schoolreglement staan. Maar ze zijn een dubbeltje op zijn kant. De ervaring leert immers dat hoe repressiever het beleid is, hoe inventiever jongeren daarmee omspringen en hoe makkelijker ze dat gaan omzeilen. Vraag is ook of zulke acties niet enkel op korte termijn renderen én of dergelijke acties wel aangewezen zijn voor jongeren die verkeren in een experimenteerfase ?” (Stefan Vankerkhoven/Filip Verhanneman)

Krant van West-Vlaanderen van 30 januari 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier