Driehonderd betogers van tien actiecomités stappen door Brugge

Redactie KW

Circa driehonderd mensen die lid zijn van één of meer actiecomités in Brugge stappen zondagnamiddag door het historische stadscentrum. Ze eisen meer inspraak en meer respect van het beleid voor het milieu. Bij de manifestanten onder meer een delegatie uit het Lappersfortbos maar ook Brugse burgers die eisen voor het behoud van kasseien in hun straat.

“De gezamenlijke betoging moet de verschillende actiegroepen meer slagkracht geven”, zegt Peter Theunynck, initiatiefnemer voor de eenheidsmanifestatie. “Als we verdeeld actie voeren worden we niet gehoord. Door samen te werken, willen we een duidelijk signaal geven aan het bestuur en burgemeester Patrick Moenaert (CD²V) in het bijzonder. We willen dat hij luistert naar de burgers die naar zijn inspraakvergaderingen komen.”

De actievoerders willen niet langer afgeschilderd worden als negativisten, dwarsliggers of ambetanterikken. “Wij zijn één en al positieve energie voor onze stad, de bomen erin en in de groene gordel er rond”, zegt Theunynck. “Wij zijn niet die mensen die ons hoofd in het zand steken maar opkomen voor de toekomst van onze kinderen. Het wordt ons inziens hoog tijd dat de politici uit hun burcht komen en echt de dialoog aangaan met hun burgers. Voor ons moet democratie meer zijn dan één keer om de zes jaar een bolletje kleuren.”

De actiegroepen die aan de protestmars deelnemen zijn GroenFront!, het Groene Gordelfront, Groen vzw, de buurtcomités MOH neen!, Klein Appelmoes, Fort Lapin, De Brugse Meerschen, De Nijverheidstraat, ‘t Groot Gedelf en het actiecomité Leefbare Polderdorpen. De betogers doorkruisen met spandoeken en veel lawaai onder politiebegeleiding de historische binnenstad. Er worden geen incidenten verwacht. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier