Drie Vlaamse watermaatschappijen gaan nauw samenwerken

Redactie KW

Drie Vlaamse maatschappijen, TMVW, AWW en VMW, gaan nauw samenwerken om te voorkomen dat er nog langer Waals water naar Oost- en West-Vlaanderen aangevoerd wordt. Een communautaire kwestie? “Gewoon noodzakelijk om het water voor onze klanten betaalbaar te houden”, zegt TMVW-topman Ludy Modderie.

Ludy Modderie: “Wij moeten het meeste water halen van buiten ons gebied. Dat wil dus zeggen dat we een marge betalen aan degene die het water produceert en aan ons verkoopt, én ook nog eens moeten betalen voor het transport om het water tot aan ons gebied te brengen. Daarom is ons water duurder dan dat van andere maatschappijen. Meer dan 43 procent van ons water komt uit Wallonië.”

De TMVW wil niet alleen meer water bij AWW halen, maar bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). Het project kreeg de naam AquaDuct. “We willen een waterring creëren waar de drie maatschappijen hun water op zullen steken. Elke maatschappij kan dan tegen een vaste prijs water terugkopen. We schatten dat we met zijn drieën samen 172 miljoen euro zullen investeren in dit project. Tegen 2019 willen we op volle capaciteit zitten.”

Modderie geeft wel toe dat met het goedkopere Vlaamse water de factuur van TMVW-klanten niet zal dalen.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier