Drie verschillende identificatiebandjes voor verloren kinderen deze zomer op de stranden

Redactie KW

Er komen deze zomer aan zee maar liefst drie verschillende systemen om via armbandjes verloren gelopen kinderen terug te vinden.

Al wekenlang heerst discussie over het beste systeem en ook de bekende verdwaalpalen liggen steeds meer onder vuur. Knokke-Heist en Blankenberge hebben beslist om de palen deze zomer al niet meer te plaatsen.

Vlug Terug

De reddingsdiensten IKWV, de provincie West-Vlaanderen en Westtoer realiseren intussen een nieuw initiatief om de veiligheid van de kinderen op strand en dijk te garanderen. Dat doen ze omdat ze volgens hen geen consensus konden bereiken met de bedenker van de palen en armbandjes Dominiek Vervaecke. De betrokken organisaties investeren in de aanmaak van 300.000 nieuwe “Vlug Terug” armbandjes. De reddingsdiensten, EHBO posten en gemeentelijke diensten staan in voor de gratis verdeling.

Mayabandjes

Alle kustgemeenten nemen deel aan dit nieuwe initiatief, op Blankenberge na, dat via een pilootproject een alternatief systeem uittest. Ze gaan in zee met Plopsaland en willen Mayabandjes lanceren. Van het oude systeem met verdwaalpalen en daaraan gekoppelde bandjes met de zelfde figuren willen ze niets meer weten.

Vervaecke

De uitvinder en eigenaar van de verdwaalpalen zegt niet ontgoocheld te zijn. Hij heeft beloftes gemaakt aan minister van Binnenlandse zaken Milquet en die is vast van plan met zijn anti-verdwaalarmbanden mee te werken. Hij neemt aan dat het opzetten van alle alternatieve systemen handenvol geld kost en dat ze dat bedrag beter aan de kustgemeenten had gegeven.

Overleg

Het is nu afwachten hoe het deze zomer zal lopen. Eén afspraak blijft alvast bij iedereen gelden en dat is dat je met een verloren gelopen kind gewoon naar de redder stapt. Na de zomer zou er nieuw overleg komen tussen alle kustgemeenten en de veiligheidsdiensten.

(J.V./A.D./S.K.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier