Drie tentoonstellingen Joe English

Redactie KW

Joe English is vooral bekend als frontsoldaat en voorvechter van de Vlaamse beweging. Maar de Bruggeling van Ierse afkomst was ook, én vooral, een getalenteerd kunstschilder die verschillende prijzen wegkaapte. 3 tentoonstellingen op drie locaties in Diksmuide belichten alle aspecten van zijn werk. Focus en WTV bezoeken vanavond de expo in galerie Montanus samen met zijn kleindochter Co.

In Galerie Montanus in Diksmuide zijn meer dan 80 werken van Joe English te zien van voor de Eerste Wereldoorlog. Naast schetsen en voorstudies voor grote werken, ook heel wat portretten. Het is ondermeer exact 100 jaar geleden dat Joe English “Gudrun wachtend op Herwig ” schilderde. Het werk is het uithangbord van de drie tentoonstellingen.

Talent had de schilder met Ierse vader en Brugse moeder zeker. In 1904 en 1907 kaapt hij de tweede prijs weg tijdens de Prix De Rome. En het linkerpaneel van dit drieluik werd in de academie van Antwerpen tientallen jaren gebruikt als hét voorbeeld om naakten te schilderen. Maar het meest bekend is Joe als frontsoldaat. In de IJzertoren kan je de reeks over de mystische stad Veurne bewonderen.

“Dat houdt een reeks schilderijen in, in opdracht van de legerleiding,” zegt Piet De Baere van de werkgroep Tentoonstelling. “Naast fotografen werden ook schilders ingezet om de verwoestingen van de oorlog in beeld te brengen.”

In de Sint-Niklaaskerk hangen ontwerptekeningen en vlaggen die hij creëerde voor het goudborduuratelier van zijn vader. Een veelzijdig kunstenaar dus die ook een boek over verloskunde illustreerde en karikaturen tekende.

Donderdag is er in het cc kruispunt in Diksmuide een culturele avond rond Joe English. De tentoonstellingen lopen nog tot 5 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier