Drie slangen als huisdier op appartement in Waregem

Redactie KW

Johan Coussens, zijn vrouw Tamara De Graeve en de drie kinderen hebben op hun appartement in de Guido Gezellestraat het ‘gezelschap’ van twee wurgslangen en een gifslang. Een akelige gedachte ? Niet voor Johan die al zowat een kwarteeuw slangen in huis houdt. „Een hond of een kat heeft iedereen. Ik heb het altijd gehad voor beesten die anderen schrik aanjagen !”

Johan Coussens, arbeider bij de groendienst van Stad Waregem, woont nog maar sinds 2006 in de stad. Hij is afkomstig van Ingelmunster. „Daar stond ik bekend als de rebel met de slangen. Na dit interview zal dat hier niet anders zijn”, lacht Johan. In 1987 haalde hij zijn eerste slang in huis : een koningspython. „Gemakkelijk om te houden, er is daar helemaal geen sensatie aan. Je moet weten dat ik wat gewoon ben, want in het verleden ontfermde ik me al over een krokodil – die een eigen badkamer had -, schorpioenen en piranha’s.” Nu heeft Johan nog drie slangen : een koppel wurgslangen of boa constrictors en een gifslang.

Een rat per week

Het normale voedingsregime van een wurgslang is een rat per week. „Al zien ze die elk liever anders geserveerd. De mannetjesslang eet ze bij voorkeur uit de diepvries, terwijl het vrouwtje liefst een nog levende rat zelf doodt.” En wat vinden de buren van het appartement en de omwonenden in de Guido Gezellestraat van Johans nogal akelige hobby ? „Ik denk dat iedereen in de buurt me intussen wel kent”, knipoogt hij. „Maar ik doe niets onwettigs. Ik heb de verplichte melding bij de milieudienst volbracht. Het is zelfs zo dat een buurvrouw van 86 de slangen komt verzorgen als wij op vakantie zijn.” Eén keer maakte Johan een wel erg hachelijk moment mee toen een koningspython ontsnapte in de wagen en zich rond de pedalen wentelde. „Gas geven en remmen werd problematisch, tot ik de slang met mijn voeten op andere gedachten kon brengen. Uiteindelijk kroop ze in de moes van mijn bestuurderszetel, ik voelde ze bewegen onder mijn achterwerk”, lacht Johan.

(TVH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Gaver

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier