Drie radioactieve containers in Zeebrugge ontsmet

Redactie KW

Een gespecialiseerde firma heeft de voorbije dagen in Zeebrugge drie containers ontsmet waarop een licht verhoogde radioactiviteit werd gemeten. Medewerkers van de Civiele Bescherming en deskundigen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) volgden de decontaminatie van nabij.

De containers werden eerst onder een afdak geplaatst om het risico op verspreiding van de contaminatie door regen te vermijden. De decontaminatie gebeurde door middel van afwrijving met vochtige doeken en nawrijving met droge doeken. Deze doeken zijn intussen afgevoerd naar Belgoprocess als radioactief afval, zegt het FANC.

Geen gevaar

Omdat de gemeten radioactiviteit zeer beperkt was, bevestigt het FANC dat er geen enkel gevaar is geweest voor de werknemers, de bevolking of het milieu. De containers zijn intussen vrijgegeven en kunnen opnieuw in omloop worden gebracht.

Controles blijven

De betrokken diensten blijven de inkomende vrachten vanuit Japan verder opvolgen. Schepen die vertrekken in de haven van Yokohama worden sinds 28 april, schepen vanuit Tokyo sinds 9 mei gecontroleerd volgens de richtlijnen van de Japanse overheid. Bij aankomst in België worden de containers gemeten via een meetportiek in de haven.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier