Drie panelen van Nicolaasretabel in Groeningemuseum

Het Brugse Groeningemuseum krijgt een nieuw schilderij
Redactie KW

In het Groeningemuseum in Brugge heeft Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux drie van de vier zijpanelen van het retabel van de Heilige Nicolaas onthuld. Het kunstwerk wordt toegeschreven aan de Meester van de Lucialegende. Deze anonieme meester was aan het einde van de 15de eeuw een van de vooraanstaande kunstenaars in Brugge. Met de aankoop is een bedrag van 442.687 euro gemoeid.

Het middenpaneel van de Heilige Nicolaas bevindt zich al tientallen jaren in het Groeningemuseum. De drie zijpanelen die nu zijn aangekocht, waren tot 2002 in het bezit van baron François van der Elst. Het vierde zijpaneel bevindt zich vermoedelijk in Spanje, maar tot nog toe is de
juiste bewaarplaats onbekend.

De aankoop van de drie panelen gebeurde in het kader van het beleid van de Vlaamse Gemeenschap dat op de verwerving van sleutelwerken en topstukken gericht is. Het werk vertelt verhalen van de heilige Nicolaas van Myra.

Naar aanleiding van de aanwinst is de toegang tot het Groeningemuseum op zaterdag 6 december, de feestdag van de heilige Nicolaas, gratis voor alle volwassenen die samen met een kind een bezoek aan het museum brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier