Drie panden gerenoveerd voor realisatie nieuw luxehotel

Redactie KW

In Brugge zijn de plannen voor het prestigieuze Grand Hotel Casselbergh voorgesteld. Het nieuwe hotel ligt in de Hoogstraat, in het hartje van Brugge. Het gaat om de renovatie van de drie bekende panden ‘t Fransch Schildt, de Zeven Torens en Casselbergh, beter bekend als de oude Belgacom-gebouwen. Naast de renovatie komt er een nieuwbouw met een opmerkelijke architectuur. In het hotel zullen er 118 kamers zijn.

In de Hoogstraat zijn de renovatiewerken volop aan de gang. De drie panden dateren uit de 14de, 16de en 17de eeuw. In de jaren ’70 waren ze eigendom van de toenmalige RTT, het huidige Belgacom. Maar de gebouwen stonden al jaren leeg en waren volledig verwaarloosd. Ondanks de hotelstop in Brugge komen er nu toch bijna 120 hotelkamers bij.

“Er is een hotelstop waarvan er twee keer is afgeweken, één keer voor de Weylerkazerne en nu voor dit pand, dat al jaren leeg staat en waarvan het duidelijk is dat er geen andere herbestemming mogelijk is qua woonfunctie,” zegt burgemeester Patrick Moenaert. “Vandaar dat we een uitzondering hebben toegestaan op de hotelstop.”

Het wordt een viersterrenhotel met vergaderruimte, een fitness en sauna en een ondergrondse parking. De historische panden worden verbonden met een nieuwbouw die is opgevat als een schatkist met edelstenen.

Het gebouw wordt volledig in bronskleurige metaalplaten bekleed. Een gedurfde architectuur.

“Gebouwen in bronskleur vind je niet in België. Brons is een oud materiaal, maar in zo’n toepassing is dat nieuw in België. We zijn in Berlijn geweest, in Amsterdam, Parijs soortelijke gebouwen gaan bekijken. We hebben daar de smaak te pakken gekregen,” zegt investeerder Xavier Degroote.

Het project kost 22 miljoen euro. Het hotel gaat in maart volgend jaar open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier