Drie miljoen investeringen voor Kursaal Oostende

Redactie KW

Er komt een nieuwe bouwfase aan het Oostendse Kursaal. Bovenop de restauratie van 50 miljoen euro, komt er nog eens 3 miljoen bij voor een nieuwe dijkingang en de afwerking van de gevel. Wellicht is het de stad Oostende die betaalt. De plannen zijn noodzakelijk voor de efficiëntie en de veiligheid. Alles past in de noodgedwongen herstructurering en besparingsronde voor het kursaal. Johan Vande Lanotte trok het moeilijke dossier van het kursaal recent nog meer naar zich toe.

Er worden over het kursaal in Oostende veel geruchten verspreid. De moeilijke financiële situatie zou het gebouw onuitbaatbaar en slecht onderhouden maken. Het Kursaal is immens : 60 000 vierkante meter groot. Maar van verwaarlozing wil Vande Lanotte niet spreken. Het is moeilijk, maar het loopt en veel zaken zijn mooi gerestaureerd.

“De renovatie is nog maar voor 90 procent afgewerkt. Wat is die 10 procent nog. De buitenkant. Richting Petit Nice. Dat moet nog gebeuren en was oorspronkelijk niet voorzien”, zegt Johan Vande Lanotte van de Exploitatie Kursaal Oostende. Daardoor is er geregeld waterinsijpeling en schade.

Bedrijf

Door de bescherming in 1998 moet alles authentiek blijven. Geen enkele herstelling is hier goedkoop of eenvoudig. En in zo’n groot gebouw blijft ook geregeld iets slingeren : honderden flessen en stocks van de horecazaken in het gebouw.

“Je kunt hier wel niet om de twee dagen naar de glascontainer. Er zijn efficiëntieregels, dit is een bedrijf. Ieder heeft zijn verantwoordelijkheid. Het is niet zo dat wij verantwoordelijk zijn voor de volledige uitbating van dit gebouw. Er werken 100 mensen in het casino, er zijn de twee restaurants, er is de vzw kursaal Oostende”, zegt Vande Lanotte.

Ook veiligheid, diefstal en vandalismebestrijding zijn hier een uitdaging. Het hele gebouw staat onder cameratoezicht. Zo is er ook een autodiefstal verijdeld.

(S.K.)

Meer vanavond in het focus-nieuws vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier