Drie miljoen euro voor groene omgeving nieuwe weg A11

Redactie KW

Bij de aanleg van de A11, dat is de nieuwe snelweg tussen Brugge en Knokke-Heist, wordt ruim 3 miljoen geïnvesteerd in de groene omgeving. Dat maakte de Vlaamse Landmaatschappij bekend tijdens een bewonersvergadering in Dudzele over het inrichtingsplan over de A11. Buffergroen en een nieuw bos moeten de impact van deze nieuwe weg op de omwonenden milderen.

De A11 tussen de Blauwe Toren in Brugge en de N49 in Westkapelle is noodzakelijk voor een betere ontsluiting van de Zeebrugse haven. De nieuwe weg met twee keer twee rijstroken zorgt straks voor een betere verbinding met het hinterland. De Vlaamse Landmaatschappij is verantwoordelijk voor de natuurinrichting langs de 12 km lange weg.

“Er wordt vooral met kleine landschapselementen gewerkt zoals knotbomen, hagen heggen maar nieuwe beplantingen in de vorm van grotere bebossing,” zegt Wim Van Isacker van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). “Die komen allen ter hoogte van Dudzele dorp. Er wordt uitgegaan van bestaand landschapselementen die er zijn en die worden versterkt en opnieuw aangelegd.”

Tussen Dudzele dorp en de havenrand komt er een bos van 8 ha. Er komen ook wandel- en fietspaden en een speelzone. Het grootste gedeelte van het A 11 traject is op maaiveld niveau en ligt dus verzonken maar ter hoogte van het Dudzele dorp gaat de weg de hoogte in.

“Eén van de knelpunten van de A11 is dat het Boudewijnkanaal moet bevaarbaar zijn voor zeeschepen. Daarom is er een ophaalbrug voorzien over het kanaal met een doorvaarhoogte van 15 meter zodat grotere schepen een doorgang hebben.”

Een nieuw bos dient als buffer. Een open overspanning van het viaduct en een aangepaste brug garanderen een open zicht op het polderlandschap.

“We hopen dat de groene zone daar iets zal kunnen tegen doen,” zegt Dudzelenaar Gerard Cottin. “Maar als ik dat zal meemaken dat weet ik niet want voor die bossen aangeplant zijn en groot genoeg zijn: dat ik dat nog mag meemaken.”

Naast landschap en natuur inrichting voorziet het plan ook in de aanleg van enkele nieuwe fietspaden. Het inrichtingsplan is nog niet definitief. Tot 18 december kun je bij de Vlaamse Landmaatschappij terecht met opmerkingen en voorstellen. De aanleg van de A 11 start eind volgend jaar en vermoedelijk 4 jaar duren.

(bv/jv)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier