Drie leden Blood & Honour veroordeeld voor neonaziconcerten

Redactie KW

Drie leden van de extreem-rechtse organisatie Blood & Honour zijn in Veurne veroordeeld tot drie maanden cel. Twee van hen krijgen die straf met uitstel. Ze stonden terecht omdat ze twee jaar geleden concerten voor neonazi’s organiseerden in Bellegem en Diksmuide.

Het was in 2008 toen in Diksmuide en Bellegem leden van de extreemrechtse organisatie Blood & Honour samen kwamen voor neonaziconcerten. In Bellegem was dat op 20 april waarbij de verjaardag van Hitler werd herdacht. De organisatoren reserveerden de zaal voor een vrijgezellenfeestje. En het concert in Diksmuide had plaats onder het mom van een Keltisch huwelijksfeest.

Een Duitse undercoverjournalist maakte er beelden, die later zijn toegevoegd aan het strafdossier. Ook agenten in burger stelden vast dat de Hitlergroet werd gebracht en er oproepen waren om Joden te vermoorden.

Symbolische euro

De drie stonden terecht voor het aanzetten tot xenofobie en vreemdelingenhaat. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding stelde zich dan ook burgerlijke partij. Het centrum krijgt van de drie veroordeelden een euro symbolische schadevergoeding. “Ik ben zeer tevreden dat het gerecht dit soort zaken veroordeelt,” zegt Jozef De Witte van het Centrum. “Dat betekent dat zo’n neonaziconcerten in de toekomst niet meer kunnen.”

(jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00. Je leest er ook meer over in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier