Drie klachten ingediend over stembusslag in Middelkerke

© BELGA
Redactie KW

De Raad voor Verkiezingsbetwisting ontving al drie klachten uit Middelkerke over onregelmatigheden bij de stembusslag van 14 oktober. Het gaat om enkele leden van LDD, iemand bij N-VA en bij Open Vld. Voorzitter van LDD, Jean-Marie Dedecker, blijft karig met commentaar over wat er precies is foutgelopen. “Dat moet behandeld worden.” Bij LDD zijn ze al langer bezig uit te pluizen wat er gebeurt. “We zijn snel ingelicht geweest door mensen in de verkiezingsbureaus, maar we hebben eerst alle getuigen gehoord en gewacht tot we alle puzzelstukken bijeen hadden.”

Dedecker nam ook de nodige inlichtingen, onder meer bij een professor staatsrecht en die ziet maar één oplossing: nieuwe verkiezingen. “Ik doe dit niet uit weerwraak. Ik ambieer rechtvaardige verkiezingen zodat er een rechtvaardige coalitie kan gemaakt worden.” Dedecker haalde het meeste voorkeursstemmen en LDD haalde 24,9 procent van de stemmen en werd er de op een na grootste, maar verliezers CD&V en Open Vld vormden toch een coalitie. “Ik wil echt opnieuw naar de stembus om te zien wat de bevolking vindt van deze Kortrijkse toestanden.” In Kortrijk schoof Open Vld CD&V en burgemeester Stefaan De Clerck aan de kant.

Nog twee klachten

Ook iemand bij N-VA diende klacht in over diezelfde onregelmatigheden die LDD aankaart. Er is ook nog een klacht bij Open Vld, maar die handelt over iets anders.

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier