Drie gemeenteraden eenmalig samen over veiligheidscamera’s

Redactie KW

Vanavond komen de gemeenteraden van Kortrijk, Kuurne en Lendelede uitzonderlijk gezamenlijk samen. De politiezone Vlas wil hen overtuigen van het nut van extra veiligheidscamera’s in de zone. Het is dan aan de gemeenteraden om te beslissen of ze er willen. In Kortrijk zullen wellicht extra camera’s komen op het Stationsplein, de Zwevegemsestraat en ook de Grote markt. De burgemeesters van Kuurne en Lendelede tonen zich dan weer voorstander van verplaatsbare camera’s.

De drie raden van de zone Kortrijk, Kuurne,en Lendelede krijgen vanavond in de eerste plaats uitleg over waarom camera’s nodig zijn. Zo is er een verschuiving in de criminaliteit naar meer straat criminaliteit. Ook verplaatst die zich volgens de politie vanuit zones die veel camera’s hebben.

In Kortrijk heeft de zone momenteel 4 camera’s op het Schouwburgplein en dat terwijl de politie al tien jaar bezig is met het cameradossier. Een goed wettelijk kader ontbrak, zo klinkt het. Als de gemeenteraden instemmen met camera’s dan zal de politie en een studiebureau op basis van ondermeer criminaliteitscijfers en het onveiligheidsgevoel adviseren waar die best komen.

Verplaatsbare camera’s

De burgemeesters van Kuurne en Lendelede zeggen dat ze geen behoefte hebben aan vaste camera’s, maar ze willen eventueel wel de verplaatsbare gebruiken die de zone ook wil invoeren.

In de Kortrijkse binnenstad komen er volgend jaar wellicht meer dan tien camera’s van de politiezone. Daarnaast zijn er ook nog de tientallen camera’s van Parko, de NMBS en die in bijvoorbeeld het KVK stadion. Op 15 februari krijgt de bevolking uitleg bij het nut van camera’s.

(kb/jv)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier