DR NO zeilt wereld rond met revolutionaire bescherming

Erik en Nancy, een paar uur voor ze de trossen losgooien voor een drie jaar durende zeilcampagne rond de wereld.
Redactie KW

Om 17 uur precies voer de zeilboot DR NO de haven van Oostende uit voor een wereldreis van ca. 3 jaar. De biologische antifouling is revolutionair.

De Oost-Vlaamse zeilfanaat Erik Kiekens hoopt samen met zijn partner Nancy in drie jaar tijd over de wereldzeeën de aarde te ronden. De zeiltocht loopt over de Canarische en Kaapverdische eilanden, de Caraïben, het Panamakanaal, de Galapagoseilanden, de Markiezen, Tahiti, Nieuw-Zeeland, Austalië, Indonesië, Thailand, Malediven, het Suezkanaal, Middelllandse Zee en zo terug naar thuishaven Oostende tegen augustus 2020.

Geïnspireerd door boek

Over een paar weken vervoegt een tweede zeiljacht ‘Le Grand Bleu’ zich bij hen. Dat is een Beneteau van 17.50 meter lang. Aan boord zijn zijn zoon Wouter en Eriks zus Karina. Vanaf de Middellandse Zee zeilen beide boten samen rond de wereld.

De vier maakten een planning op, geïnspireerd door het boek ‘Land in Zicht’ van Thomas Siffer. De reisetappes worden in charterformule gevaren. Wie zin heeft kan voor een trajectgedeelte aanmonsteren.

Schaaldierenafval beschermt romp

Onder leiding van Professor Chris Stevens (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen) hebben onderderzoekers van UGent een duurzame beschermlaag voor boten ontwikkeld op basis van gerecycleerd afval van schaaldieren. Het nieuwe materiaal wordt nu op DR NO uitgetest.

“De beschermlaag bestaat uit afval van schaaldieren”, aldus professor Stevens. “Van nature uit heeft die stof een beschermende werking tegen schimmels en bacteriën. Zo zou de stof in staat moeten zijn om op de romp van de zeilboot de aangroei van mosselen, algen en zeepokken tegen te gaan. Om dit soort aangroei op boten tegen te gaan, worden doorgaans giftige producten gebruikt. Wij zijn de uitdaging aangegaan om dit op een meer biologische manier aan te pakken, zodat er geen risico voor het milieu bestaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier