Dr. Gerard Daniëls schreef boek over het wetenschappelijk gehalte van de bijbel

Redactie KW

Dr. Gerard Daniëls (74) heeft een boek uit.: ‘Wat hebben ze ons wijsgemaakt, de bijbel gelezen door een leek’. De voormalige schepen en sportarts onderzocht het waarheidsgehalte van de bijbel.

“Voor mij waren er twee redenen om dit boek te schrijven”, vertelt dr. Daniëls. „Ik lees veel over levensvragen en nam hier en daar dingen op. Daar wou ik iets mee doen. Een tweede reden is dat ik me erger aan de typische uitspraak van veel mensen, dat ze ons vroeger op school maar iets wijsgemaakt hebben. Velen gebruiken dat als argument om zich ook van het geloof niets meer aan te trekken. Maar ik vind dat je eerst moet onderzoeken wat er waar is en wat niet. Daarom begon ik met het schrijven van dit boek. Het steunt op een redelijk uitgebreide literatuurstudie. Het is geen theologische studie, want ik hou niet van al dat gefilosofeer over godsdienst. Het is wel een onderzoek naar de wetenschappelijke echtheid van de bijbel.”

„Ik kwam tot de conclusie dat de bijbel de wetenschappelijke toets kan doorstaan”, aldus Daniëls. „De steden, de oorlogen… vermeld in het Oude Testament kloppen bijvoorbeeld allemaal. Ook archeologisch onderzoek toont aan dat alles terug te vinden is. Maar ook andere zaken blijken wonderwel te kloppen. Een voorbeeld.? We lezen in de bijbel dat als Jezus aan het kruis hangt en een Romein hem met een lans in de zijde steekt, er water en bloed uit de wonde kwam. Dat is goed verklaarbaar, want bij hevige angsten en enorme pijnen vult het zakje rond het hart zich met water. Dat zorgt voor een enorme druk op het hart. De auteur wist daar niets van af, maar heeft het blijkbaar toch erg nauwkeurig bekeken. En zo vind ik in de bijbel tientallen zaken die wetenschappelijk helemaal juist zijn.”

Wetenschappelijk

„Het doel van mijn boek was om aan te tonen dat de bijbel wetenschappelijk overeind blijft”, zegt dr. Daniëls. „Of toch de facetten die ik bestudeerde. Ik stelde mezelf ook vragen, zeker over de zaken die op het eerste zicht in aanvaring komen met de wetenschap. Maar door deze studie heeft mijn geloof een betere basis gekregen. Ik kan niet goed tegen mystiek, ook door mijn opleiding hecht ik veel belang aan een wetenschappelijke basis. En de bijbel heeft die. De wetenschappelijke geloofwaardigheid wordt in de teksten zelfs voortdurend onderstreept. De verrijzenis blijft natuurlijk een kwestie van geloof, maar de bijbel reikt elementen aan om het te geloven. Ik wil vooral aantonen dat ze ons niets hebben wijsgemaakt, maar dat je de bijbel wel op een volwassen manier moet lezen.” (Hannes Hosten)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier