DOVO ruimde in 2009 191 ton explosieven op

Redactie KW

De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, heeft in 2009 3.027 oproepen gekregen om springtuigen uit de twee Wereldoorlogen op te ruimen, goed voor 191 ton aan explosieven. Dovo heeft verschillende basissen, ondermeer in Poelkapelle en Zeebrugge. DOVO moest ook 104 maal tussenkomen op vraag van de gerechtelijke overheden, om vermoedelijke bompakketten onschadelijk te maken of om na explosies als expert op te treden. Dat heeft de ontmijningsdienst donderdag bekendgemaakt in haar kwartieren in Oud-Heverlee.

De cijfers liggen in de lijn van de afgelopen jaren, zegt commandant Patrick Merckx, de chef van het intelligentiecentrum van DOVO. “Jaarlijks krijgen we zo’n 3.000 tot 3.500 aanvragen voor springtuigen uit de Wereldoorlogen. De laatste drie jaar is er een kleine daling merkbaar maar we moeten nog afwachten of die zich doorzet. Het overgrote deel van de aanvragen komt vanuit de Westhoek, van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.”

DOVO komt niet alleen tussen om oude springtuigen op te ruimen, de gerechtelijke overheden doen ook een beroep op de militairen. “Het gaat dan om het onschadelijk maken van verdachte pakjes of tussenkomsten nadat bij misdrijven explosieven gebruikt zijn. Ook die aanvragen blijven min of meer op hetzelfde niveau. In 2004 en 2005, na de aanslagen in Madrid en Londen, hebben we wel pieken gekend met meer dan 200 oproepen, maar dat is gekalmeerd.”

Bij DOVO zijn 291 mensen aan de slag van wie er 167 opgeleid zijn om springtuigen te ontmijnen. Zij zitten verdeeld over de basissen van Meerdaal in Oud-Heverlee, Poelkapelle en Zeebrugge. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier