Dovo haalde vorig jaar ruim 140 ton munitie op

Redactie KW

De compagnie van Dovo in Poelkapelle kreeg vorig jaar maar liefst 2200 oproepen binnen. Daarbij is alles samen ruim 140 ton munitie opgehaald. De grootste vondst van 6 ton is in maart gevonden op een werf in Poperinge. Daar lagen ruim 3000 stuks waaronder ontstekers en granaten met fosfor.

Er is de conventionele munitie met gewone explosieven, maar ook die met chemische inhoud. In de eerste wereldoorlog zijn die voor het eerst gebruikt in Steenstraete bij Ieper. Nog steeds is één op twintig gevonden projectielen chemisch. In de jaren 90 is in Poekapelle een ontmantelinginstallatie in gebruik genomen om de gigantische stock aan chemische munitie uit de eerste wereldoorlog op te ruimen.

Identificatie van de stock

Vorig jaar is de volledige stock die er lag volledig geïdentificeerd. Van de 27.000 projectielen die er lagen, wachten er nog 800 op ontmanteling. Heel binnenkort is de berg chemische munitie onschadelijk gemaakt en kan DOVO de dagelijkse aanvoer bijhouden. Ook in Zeebrugge zijn duikers actief met het onschadelijk maken van springtuigen. Daar is vorig jaar 4 ton munitie verwerkt.

Bekijk hier de reportage

(K.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV en Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier