"Mijn eigen fotostudio om producten op Facebook te zetten"

"Mijn eigen fotostudio om producten op Facebook te zetten"

Koksijde Voor Joeri Dehoorne stond het vast. "Ik ben op mijn 14de gaan werken bij een bakker, want dat was mijn droom", zegt hij. "Ik leerde mijn vrouw Marijke Poppe al heel jong kennen en ik heb haar meteen duidelijk gemaakt dat mijn beroep gevolgen zou hebben voor onze relatie. Maar we trekken samen aan dezelfde kar nu en onze tandem loopt prima."

"Goede tandem vormen met je partner"

"Goede tandem vormen met je partner"

Oostende Franky en An van bakkerij Devriendt in de Breidelstraat hebben nu al drukke dagen, maar namen er toch nog een bezigheid bij: het vakantiehuis Fluisterbos op het Filip van Maestrichtplein. "Dat wordt ons volgende hoofdstuk", vertellen ze.

"Teruggekeerd naar het artisanale"

"Teruggekeerd naar het artisanale"

Oostende "Voor elke uitdaging is er een oplossing. Er zijn technieken genoeg om als bakker toch een sociaal leven te hebben", vindt bakker Luc David (45) van bakkerij De Cock in de Langestraat, die erg gepassioneerd met zijn vak bezig is. "Ik wil niet alleen maar bakken, er moet een idee achter zitten."

"Inspelen op trends zoals tricolore taarten bij voetbalgekte"

"Inspelen op trends zoals tricolore taarten bij voetbalgekte"

Veurne Vader Geert Ryckeboer wilde altijd bakker worden. "Op mijn 23ste, in 1980, nam ik de winkel hier op de Brugsesteenweg over maar geleidelijk aan kwamen de industriële bakkerijen op. Dus besloot ik in de jaren negentig om met uitvoer te beginnen, naar ziekenhuizen, BLOSO, vakantie-instellingen... "

"Het einde van het beroemde koekebrood en de St-Maartenskoeken"

"Het einde van het beroemde koekebrood en de St-Maartenskoeken"

Veurne Luc Huyghe van bakkerij De Hollander in Veurne hield het in december vorig jaar voor bekeken, op zijn 66ste. Op zijn veertiende belandde Luc in de stiel, als leerjongen bij bakker Odiel. In 1974 nam hij de zaak van Noël De Hollander over. Samen met zijn vrouw Conny hield hij het meer dan 40 jaar vol, en van heinde en verre kwamen de mensen voor zijn koekebrood en Sint-Maartenskoeken.

Nieuw bloed na vijf generaties

Nieuw bloed na vijf generaties

Sijsele Neen, het was voor Stan Roose en zijn echtgenote Judith Fransoo niet evident om het roer over te nemen van een bakkerij die reeds 181 jaar aan één en dezelfde familie toebehoorde. Intussen is de overname al een paar maanden een feit en hebben buurtbewoners de troeven van beide jonge mensen in veelvoud ontdekt.

"We moeten concurreren met de warenhuizen"

"We moeten concurreren met de warenhuizen"

Menen Bakker Dany D'Haeyere uit de Barakken ziet het aantal bakkers in Menen dalen. "Vroeger bestond 80 procent van de bakkers uit traditionele bakkers, nu is dat nog maar 60 tot 50 procent. We moeten langzaam plaats maken voor warenhuizen en industriële bakkers." Volgens zijn vrouw Katleen Debrabandere zorgen grotendeels gezonde alternatieven voor brood voor een kleinere vraag.

"Geïnteresseerden krijgen geen lening van de bank"

"Geïnteresseerden krijgen geen lening van de bank"

Aartrijke Bakkerij Sioen uit Aartrijke staat te koop sinds juli 2016. Hoewel er heel wat bakkers geïnteresseerd zijn om de zaak over te nemen, is de bakkerij nog niet verkocht. Dat heeft niets te maken met de prijs van de bakkerij, maar wel met de banken. "De banken willen geen lening geven. Ze worden afgeschrikt door de concurrentiestrijd die bakkers leveren met supermarkten", getuigen Bruno en Cindy Sioen.

"Zelfs met acht winkels blijven we ambachtelijk"

"Zelfs met acht winkels blijven we ambachtelijk"

Kortrijk Bakkerij Hoornaert groeide sinds de jaren negentig uit van één bakkerij in de Doorniksewijk naar een heuse onderneming met een acht vestigingen. "We moesten wel uitbreiden om voort te kunnen doen", zegt John Hoornaert. "Maar we zijn nog steeds een warme bakkerij."

"Ik ben geen tv-mens en heb niet echt veel slaap nodig"

"Ik ben geen tv-mens en heb niet echt veel slaap nodig"

Waregem Dat veel warme bakkers het amper nog uithouden in de stiel omdat ze het werk niet meester kunnen door de eeuwige zoektocht naar geschikt en gemotiveerd personeel? Dat probleem is Waregemnaar Peter Platteau vreemd, hij houdt er zelfs nog een café op na. "Maar mocht mijn 81-jarige vader Rudolf geen handje meer kunnen toesteken, kan ik ook in de moeilijkheden komen."

"Klanten appreciëren hun brood aan huis"

"Klanten appreciëren hun brood aan huis"

Tielt Bjorn Wittevrongel uit de Steenovenstraat begon vijf jaar met zijn zaak Brood en Banket Bjorn. Om zich als bakker te onderscheiden van anderen en om zijn klanten van dienst te zijn, begon hij onlangs weer met een broodronde.

"Ik wil tonen dat vrouwen dit werk perfect kunnen"

"Ik wil tonen dat vrouwen dit werk perfect kunnen"

Tielt Phaëdra Allemeersch (19) studeert binnenkort af aan de hotelschool in Gent in de studierichting brood- en banketbakkerij. In het weekend werkt ze bij bakkerij Tom & Sandra in Wingene, maar ze droomt nu al van haar eigen zaak.

"Sommigen drinken nu een Red Bull als ontbijt"

"Sommigen drinken nu een Red Bull als ontbijt"

Ieper Het dalend aantal warme bakkers is ook in de Ieperse regio een feit. Bakker Marc Nuytten is de oudste nog actieve warme bakker in de binnenstad. Toen hij begon in 1977 waren ze met 20, nu schieten ze nog met de helft over.

"Veel bakkers vinden geen opvolger"

"Veel bakkers vinden geen opvolger"

Kortrijk Vincent Deltour (56) is een van de oudste bakkers in Kortrijk. Sinds 1984 heeft hij een bakkerij op het Lange Munteplein. "Stoppen zit er niet meteen in", zegt Vincent. "Maar voor een goed voorstel maak ik wel even tijd."