Dorpskerk Koksijde wordt neogotische parel

Redactie KW

De kerkraad van de Sint-Pieterskerk in Koksijde-Dorp is bijzonder opgetogen. Na tientallen jaren wachten voor de afhandeling van het subsidiedossier bij het agentschap Ruimte en Erfgoed, werd uiteindelijk het licht op groen gezet voor de totale restauratiewerken van deze neogotische kerk. De kerk werd gebouwd naar een model van de kathedraal van Chartres en werd in 1848 in gebruik genomen.

De Sint-Pieterskerk is een historisch monument op zich. Op 11 april 1984 werd de Sint-Pieterskerk als monument beschermd. Vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw werden kleurrijke muurschilderingen aangebracht op de wanden en op het gewelf, in twee verschillende fasen. In samenwerking met het studiebureau Cnockaert en de dienst Monumenten en Landschappen stelde de gemeentelijke technische dienst een dossier samen om deze muurschilderingen te restaureren. Aangezien er te weinig overblijft van de eerste fase muurschilderingen, zal men de tweede fase restaureren. Waarheidsgetrouwe reconstructieplannen worden geschilderd op schaal. Het houten meubilair wordt in neogotische stijl uitgevoerd en hersteld.

Tijdelijke vennootschap

Twee gespecialiseerde firma’s, Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster en Profiel uit Wevelgem, vormen de tijdelijke vennootschap Sint-Pieter. Zij voorzien 300 werkdagen voor de uitvoering. Dat betekent dat de kerk ruim een jaar gesloten wordt. Ondertussen worden ook de beelden en de kruisweg in het atelier gerestaureerd. Onze kerk bezit een knap houten beeld van de zalige Idesbald, dat gemaakt werd voor de feestelijkheden in Brugge naar aanleiding van zijn zaligverklaring. „Twee medewerkers zullen namens de kerkraad de werfvergaderingen bijwonen”, vertelt de pastoor verder. „De aannemer belooft om regelmatig foto’s ter beschikking te stellen. Die zetten we dan in het parochieblad of op de parochiale website. Het belooft een juweeltje te worden”, besluit pastoor Pol Dehullu.

(CJK)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier