Dorpscafé verzakt en geblokkeerd door werken

Redactie KW

Deelgemeente Stavele zit voor onbepaalde duur zonder dorpscafé. Het gebouw, dat weliswaar al oud is, is door de werken aan de dorpskom verzakt, waardoor de voordeur niet meer open kan. Dat zeggen uitbaters Jan en Jos Kinget-Vermote, en eigenaar Jos Nevejan.

Café ‘t Zwaantje, gelegen op het Alexis Decarneplein is een oud gebouw. Maar op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag kon men er wel nog een pintje gaan drinken. Dat gaat nu niet meer voor onbepaalde tijd. Want sinds vorige week donderdag 28 januari kan de voordeur niet meer open.

Andere job

“Wij hebben dat vorige donderdag vastgesteld”, vertellen Jos Vermote en Jan Kinget die sinds 2005 het café openhouden. “Er waren al wat barsten en mankementen aan het gebouw, maar de voordeur kon wel nog altijd open. Oorzaak is het gedaver van de kraan. Spijtig. Ik heb de burgemeester gebeld om te vragen de hoek af te zetten door middel van nadars. Dat was het veiligste.”

Nieuwe uitbaters gezocht

Voor de aanvang van de werken heb ik de staat van het gebouw laten vastleggen door een landmeter”, reageert Jos Nevejan uit Krombeke die eigenaar is van het café “Het is een oud gebouw, ja, maar dat wil niet zeggen dat externe factoren de staat nog moesten verslechteren. Diezelfde landmeter stelde ondertussen de schade vast en hij heeft daarvan ook melding gemaakt aan de aannemers Vandenbroucke en Seru. Ik ben op zoek naar nieuwe uitbaters. Vind ik die goeie uitbater, dan is het de bedoeling om het gebouw op te knappen, van binnen en van buiten. Omdat dit het enige café is in Stavele, heb ik niet de intentie om het te sluiten. Mensen vragen dat ook : ‘Jos je gaat toch zorgen dat het café blijft bestaan hé…'”

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 5 februari 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier