‘Dorp op stap’ ter promotie van de klassieke muziek

Redactie KW

Na het project ‘Dorp met toekomst’, hebben ze in Oekene een nieuw project waar ze hun tanden in kunnen zetten. Met ‘Dorp op stap is het de bedoeling om klassieke muziek knap en spitsvondig te promoten.

Het was een bericht op de klassieke radiozender Klara die enkelen in Oekene aanzette om deel te nemen aan de wedstrijd. Los van elkaar schreven twee Oekene organisaties zich in. Enerzijds Basisschool De Ark, en anderzijds de Gardeboe. Toen ze dat van elkaar vernamen, besloten ze om samen te gaan werken en samen het dorp te vertegenwoordigen. “De organisatie wil met deze wedstrijd de vooroordelen ontkrachten die er zijn tegenover klassieke muziek”, klinkt het. “Het brengt mensen dichter bij cultuur en klassieke muziek in het algemeen.” En het is net dat, wat de hoofdbedoeling is.

Met het dorp op stap

De hoofdprijs mag er dan ook zijn, de winnende gemeente mag op 3 mei immers met iedereen die wil van het dorp op uitstap richting Brussel voor een concert in het Paleis van Schone kunsten, met lunch, streekgerechten en gegidste rondleidingen. Maar de weg is nog lang, zeker voor een klein dorp als Oekene. “Het idee om meer de klassieke toer op te gaan groeide al na het geslaagde kerstconcert”, vertelt spreekbuis Joris Olivier. “Met de St.-Martinuskerk met zijn historische orgel uit 1781 zitten we dan ook goed, daarom dat we er ook jaarlijks twee evenementen onder de noemer ‘Oekene-klassiek’, willen organiseren. Een orgelconcours en een weerkerend puur klassiek kerstconcert”, gaat hij verder. “We zullen de mensen aansporen om ons te steunen via ‘t Gardeboetje, en in school doen ze er aangepaste activiteiten rond, zoals een top-20 per klas”, gaat het verder.

Achter initiatief

Oekene zit bij de drie West-Vlaamse genomineerden, en laat zo meer dan tien andere dorpen achter zich. “Uiteindelijk zal er één winnend dorp per provincie zijn”, vertelt Joris. De West-Vlaamse geselecteerden zijn naast Oekene ook nog Hertsberge en Westende-Bad. De winnaar zal bepaald worden door een SMS-wedstrijd op Radio 2. Op die manier moeten ze bewijzen dat het hele dorp achter het initiatief staat. Stemmen kan tot 25 februari, dan kennen we de winnaar. Eind maart staat er dan al een concert in eigen gemeente op het programma als voorsmaakje voor de Brusseldag begin mei. (Thomas Dubois)

Massaal stemmen voor Oekene is de boodschap, dat kan door ‘DORP’, gevolgd door een spatie en de naam van de gemeente te SMS-en naar 3238.

Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 27 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier