Door West-Vlaming gestichte Gazette van Detroit gered

Redactie KW

Volgens het weekblad Knack heeft De Gazette van Detroit, een publicatie die zich richt naar de meer dan 300.000 Amerikanen van Belgische origine, een belangrijke erkenning gekregen. Daardoor is de krant gered. De Gazette werd in 1914 gesticht door Moorsledenaar Camille Cools.

Het zag er geruime tijd beroerd uit voor de Gazette van Detroit. Begin dit jaar nog besliste de redactie om maandelijks in plaats van tweewekelijks te verschijnen. Die verandering was nodig om te kunnen overleven.

Steeds minder lezers

Doelgroep van de krant zijn de vele uitgeweken Vlamingen in de Verenigde Staten en Canada. Zij worden op de hoogte gehouden over de gebeurtenissen hier. In 1914 had de krant een oplage van 5000 exemplaren, nu nog tweeduizend waarvan tweehonderd in België. Stichter van de krant was Camille Cools uit Moorslede, Ludwig Vandenbussche uit Leke is enig correspondent voor Vlaanderen.

Sinds 23 mei is de krant nu erkend als non-profit-organisatie in de Verenigde Staten. Daardoor komt ze ook in aanmerking voor subsidie en sponsoring, en worden giften fiscaal aftrekbaar. Hoofdredactrice Elisabeth Kahn hoopt dat de krant daardoor een nieuw elan krijgt.

(Knack/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier