Donderdag cruciale dag voor syndicaal overleg Brugse gevangenis

Redactie KW

De vakbonden van de cipiers in de Brugse gevangenis willen tegen donderdagmiddag 12 uur een akkoord over extra personeel op de werkvloer of vrijdag gaan ze opnieuw in staking. Het probleem sleept al een week aan.

Op woensdag 6 oktober brak in de Brugse instelling een spontane staking uit. Vooral in de afdeling voor lang gestrafte mannen is er ongenoegen.

Stakingsaanzegging

Na de wilde staking volgde een dag met een minimum dienstverlening op donderdag 7 oktober. Toen werd de hele dag onderhandeld. De vakbonden dienden toen een stakingsaanzegging in voor vrijdag 15 oktober. Op vrijdag 8 oktober werd de normale dienst hervat.

Onveilige toestanden

“Het personeelstekort sleept aan”, zegt Gino Hoppe van het ACOD. “Door de onderbezetting ontstaan onveilige toestanden. Het kan niet dat een hele groep gedetineerden amper door één beambte wordt begeleid. Er worden door de onderbezetting ook teveel rustdagen ingetrokken. Het sociaal en familiaal leven van de cipiers heeft daaronder te leiden. Ze willen daarom een structurele oplossing.”

Staking

Op maandag 11 oktober vonden nieuwe gesprekken plaats tussen de directie en de syndicale vertegenwoordigers maar die leidden niet tot genoegdoening. Donderdagmorgen worden de koppen opnieuw bij elkaar gestoken. Als er op het middaguur geen doorbraak is, leggen de cipiers donderdagavond om 22 uur het werk voor minimum 24 uren neer. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier