Domein naast rusthuis Riethove geeft nog meer geheimen prijs

Redactie KW

Op het domein naast rusthuis Riethove zijn sporen van een middeleeuws woonstalhuis gevonden. Het dateert wellicht uit de 12de tot 13de eeuw, toen Oudenburg vrij belangrijk was voor de schapenteelt en wolproductie. De vondst komt net op tijd want komend weekend kan de site in het kader van Open Monumentendag bezocht worden.

Sinds juli 2007 verricht de stedelijke archeologische dienst in de nabijheid van rusthuis Riethove in de Ettelgemsestraat opgravingen. Er wordt gewerkt met een ploeg van vier arbeiders en een archeoloog, aangevuld met studenten van de Universiteit Gent en vrijwilligers.

Alles in hout

Zopas legden zij de sporen van een middeleeuws woonstalhuis bloot. „Het woonstalhuis is ongeveer 28 meter lang en bestond uit een stal en een woonhuis naast elkaar onder een dak. Het kon plaats bieden aan een familie van vader, moeder, kinderen en grootouders. Die mensen sliepen naast hun schapen, runderen en varkens om het zo goed warm te hebben. Het woonstalhuis was volledig in hout opgebouwd. De vlechtwerkwanden werd bedekt met leem en stro en het dak bestond uit stro. In de grond hebben we, anderhalve meter onder het maaiveld, sporen gevonden die tonen waar ooit de houten palen stonden”, vertellen archeoloog Wouter Dhaese en cultuurfunctionaris Jean Luc Meulemeester.

Bezoek

De opgravingssite bezoeken kan op 14 september van 10 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur. Om het uur worden rondleidingen gegeven, er zullen gevonden voorwerpen, foto’s en een maquette kunnen worden bewonderd en er wordt gezorgd voor muziek en een middeleeuwse striptease. De toegang is gratis. De ingang gebeurt naast het huidige rusthuis in de Ettelgemsestraat. (Maria Marchand)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van 12 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier