Domein D’Aertrycke in Torhout wordt vierde kasteeldomein provincie

Redactie KW

De provincie wil het domein D’Aertrycke in Torhout aankopen. Opvallend want dat is nu al een provinciaal domein, maar één dat nog eigendom is van de adellijke familie de Maere d’Aertrycke. De provincie wil het domein verder uitbouwen als een openbaar domein met veel aandacht voor de natuur en het landschap.

De provincie huurt al sinds 1991 het domein d’Aertrycke in Torhout. In ruil voor het openstellen ervan legde de provincie een parking aan en stond in voor het onderhoud. Nu is de huurovereenkomst van 20 jaar dus afgelopen en wou de familie het domein verkopen. De provincie was meteen kandidaat en heeft er 2,6 miljoen euro voor over.

Bij mooi weer is het provinciedomein nu al heel populair bij wandelaars en fietsers en dat wil de provincie in de toekomst zo houden. De komende maanden wordt een beheersplan voor 20 jaar opgesteld. Ondermeer de paadjes en de vijvers in het domein worden grondig aangepakt.

Eind van de maand komt de aankoop van d’Aertrycke op de provincieraad. Het wordt het vierde kasteeldomein dat eigendom is van de provincie.

(JV/TN)

Domein D'Aertrycke in Torhout wordt vierde kasteeldomein provincie

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier