Dolle schutter uit Staden wil strafvermindering door wetswijziging

Redactie KW

Een 36-jarige man uit Staden heeft voor het hof van beroep in Gent strafvermindering gevraagd voor een dubbele moordpoging en dubbele poging tot doodslag.

Eind 2009 opende hij in Sint-Andries Brugge in de Zandstraat het vuur op de politie. Zijn advocaat vraagt nu strafvermindering door een fout in een wetsherziening. Twee dagen voor Kerstmis, in de Zandstraat in Sint-Andries ontstak de Stadenaar na een ruzie met zijn vriendin in een wilde woedebui. Ze kreeg een mes in de rug, maar de 6 cm diepe snijwonde bleek niet dodelijk. Nog in zijn razernij stak hij de woning van zijn vriendin in brand. Toen twee agenten ter plaatse kwamen, werden ze onder vuur genomen. Vanuit een dakvenster beschoot hij hen met een jachtgeweer, geladen met dodelijke dumdumkogels. Er vielen 28 schoten, waarbij twee overburen gewond raakten. Zo werd hij beschuldigd van vier moordpogingen: op twee agenten en op de twee burgers.

In januari dit jaar werd de man door de Brugse rechtbank veroordeeld tot de maximumstraf: 20 jaar cel met daarbovenop nog eens 10 jaar terbeschikkingstelling van de regering. Maar zijn advocaat ziet nu een probleem omdat moordpogingen niet meer voor een assisenhof moeten voorkomen, maar voor een beroepsrechter. Op deze manier wordt een eerdere veroordeling tot vijf jaar ook mee in rekening gebracht en is de man in staat van wettelijke herhaling. “Mocht hij voor assisen zijn verschenen, was dat niet het geval”, argumenteert zijn advocaat.

Het probleem ligt vooral bij de uitvoering van de straf. Wie in staat van wettelijke herhaling verkeert, moet immers minstens twee derde van zijn straf uitzitten, voor andere is dat slechts een derde. “Een levensgroot verschil want nu kan hij pas vrijkomen na 14 jaar cel, terwijl dat vroeger al na 7 jaar was”, pleitte zijn advocaat.

Het arrest wordt uigesproken op 28 januari.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier