Dodencellen en executiepaal Poperinge worden opgefrist

Redactie KW

In Poperinge zullen de dodencellen en de executiepaal op de stadhuis-site worden heringericht tot één geheel. Bedoeling van de werken is om de belevingswaarde op de site te verhogen.

De dodencellen zullen worden teruggebracht tot hun essentie, nl. de plaats waar een ter dood veroordeelde zijn laatste uren doorbracht. De ene cel gaat dicht. De inkijk gebeurt via een spleet in de celdeur. De bezoeker zal een film te zien krijgen van de laatste momenten voor de executie. In de andere cel worden de graffiti uitgelicht. In de gang tussen beide cellen komen een tekstpaneel en een folderhouder. De folder loodst de bezoeker doorheen de stadhuissite, en verwijst naar de andere WO I-locaties in Poperinge.

De executiepaal wordt verplaatst en zal duidelijk zichtbaar zijn vanuit de dodencel. Een zitbank en een wand – beiden in beton – omsluiten de paal. Betonklinkers worden vervangen door kasseien, met hier en daar de afdruk van een vogelpootje, een referentie naar de breekbaarheid van de mens. Het vogelpootje komt ook op de andere WOI-sites terug. Een vers van Erwin Mortier moet de diepere dimensie van deze site bloot.

De kostprijs van het hele project wordt geraamd op 150.887 euro. Dit project is onderdeel van het WOI-project “100 jaar Poperinge achter het front”. Specifiek voor de stadhuissite zegden zowel Toerisme Vlaanderen als de provincie subsidies toe, waardoor het stadsaandeel 30 procent bedraagt. De gemeenteraad van Poperinge moet dit nog goedkeuren.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier