Documentaire “Fish and Run” voorgesteld in Oostende

Redactie KW

In Oostende heeft de première plaatsgevonden van de documentaire “Fish and Run”. Documentairemaker Filip De Bodt stelt daarbij vragen over de situatie in de Vlaamse visserij en over de voorraad vis die nog in de Noordzee zwemt. Daarvoor sprak hij niet alleen de vissers aan maar ook politici en wetenschappers. Het is de bedoeling dat de film de discussie over de toekomst van de Vlaamse visserij op gang brengt.

Met nog een tachtigtal vaartuigen die nog geregeld in zee steken kan je nauwelijks nog van een bloeiende visserijsector spreken. Ooit lagen onze vissershavens vol. Maar ook de vangsten zijn niet meer wat ze waren omdat er in het verleden te veel is opgevist. De film brengt de verscheidene aspecten van de crisis in beeld.

Fish and Run belicht ook de verschillende visserijtechnieken en de Europese quota, de teruggooiplicht van ondermaatse vangsten en de visserijcontrole. Ook de vissers zijn op zoek om de bakens te verzetten door over te schakelen op duurzame visserijtechnieken. Maar daarmee verdienen ze niet eens het zout in de pap. Fish and Run is intussen ook uitgekomen op DVD

Bekijk hier de reportage

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het Focus-WTV nieuws vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier