Dit najaar zieken en vorsten in musea Brugge

Redactie KW

Musea Brugge pakt dit najaar uit met twee grote exposities. In ‘Van chirurgijns tot pestheiligen’ wordt er gefocust op ziek zijn in Brugge in de 16e en 17e eeuw, ‘Vorstelijk Verzameld’ bundelt topwerken van onder meer Van Eyck, Gossaert en Bruegel.

De eerste expositie stelt dus scherp op de geneeskunde in de zestiende en zeventiende eeuw in Brugge. Dokters en chirurgijnen, zusters en apothekers probeerden krampachtig met beperkte middelen hun medemens een beter leven te geven, te genezen of in het ergste geval een zachte pijnloze dood te laten sterven. Die wereld van chirurgijnen, medici, barbiers en kwakzalvers, de wrede dood van de pest en de devotie worden weer tot leven gebracht boven de voormalige ziekenzalen van het middeleeuwse Sint-Janshospitaal.

Vorstelijk

De expositie ‘Vorstelijk Verzamel’ brengt topwerken bij elkaar van Van Eyck, Gossaert en Bruegel. De Gemäldegalerie van het Kunsthistorisches Museum in Wenen bezit één van de belangrijkste collecties oude meesters ter wereld. Die kunstwerken werden door de eeuwen heen verzameld door de aartshertogen van Oostenrijk en de latere keizers van het Heilig Roomse Rijk. Vanaf het huwelijk tussen Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk (1477) tot aan het einde van het Ancien Régime (1789) waren er nauwe banden tussen het Habsburgse vorstenhuis en de Lage Landen. Wenen leent nu een opmerkelijke selectie van 54 topstukken uit, allen daterend uit de 15de en 16de eeuw, afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden en van een bijzonder hoge artistieke kwaliteit. Jan van Eyck, Hugo van der Goes, Hans Memling, Gerard David, Michiel Sittow, Juan de Flandes, Jan Gossaert, Joos van Cleve, Joachim Patinir, Hiëronymus Bosch, Pieter Bruegel de Oude en andere meesters zullen de permanente collectie van het Brugse Groeningemuseum drie maanden komen vervolledigen.

(FV)

>> Van chirurgijns tot pestheiligen : 29 september 2011 > 26 februari 2012, Zolders Memling in Sint-Jan – Hospitaalmuseum

>> Vorstelijk Verzameld : 5 oktober 2011 > 15 januari 2012, Groeningemuseum

(FV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier