Discussie over gemeentelijk administratieve sancties op gemeenteraad in Izegem

Redactie KW

De GAS-ambtenaar krijgt meer bevoegdheid en kan ook gemeentelijke administratieve sancties uitschrijven voor een resem misdrijven. Het verschil tusssen lichte en zware misdrijven zorgde voor de nodige discussie op de Izegemse gemeenteraad.

Door de uitbreiding van de bevoegdheid van de GAS-ambtenaar, in casu de stadssecretaris, kan hij nu ook voor zwaardere feiten een sanctie uitschrijven. Die kan tot 250 euro bedragen. “Daarmee willen we de straffeloosheid tegengaan, want veel van die zaken worden door het parket geseponeerd,” verantwoordde de burgemeester.

De discussie begon rustig, maar toen Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) erop wees dat ook feiten als inbraak, slagen en verwondingen en diefstal als vergrijpen bestempeld werden die met een GAS-sanctie bestraft konden worden, vond die dat dit net de straffeloosheid in de hand werkte. Hij kreeg ook bijval van Geert Bourgeois (N-VA) en Noël Vansteeland (Open VLD). Het punt werd door de meerderheid goedgekeurd. Burgemeester Gerda Mylle besloot de oplijsting van de feiten nog eens voor te leggen aan de politieraad. “Maar het is het parket dat beslist wat ze vervolgen. Daar kunnen wij niks aan doen. De zaken die ze seponeren kunnen wij dan wel vervolgen via de GAS-sancties.”

Vlaams Belang stemde tegen, Open VLD en N-VA onthielden zich. (WVS)

Lees het volledige gemeenteraadsverslag in Krant van West-Vlaanderen (De Weekbode editie Izegem) van vrijdag 30 maart 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier