Dirk Vandewalle uit Ieper houdt benefiet voor zwaar verbrande kleinkinderen

Redactie KW

“Mijn kleinkindjes moeten verschrikkelijk hebben afgezien en hun lijdensweg is nog lang niet ten einde.” Dat zegt Dirk Vandewalle, opa van Kane (4) en Hailey (3), die op 31 oktober zwaar verbrand raakten toen de tv in hun kinderkamer implodeerde. Op zaterdag 17 december houdt Dirk in OC Cieper een benefiet voor zijn dochter Sara en haar gezin.

Maandagavond 31 oktober. Halloween. Dirk Vandewalle hád die avond al een plaagberichtje gekregen. Om half twaalf gaat zijn gsm opnieuw, een sms’je van zijn dochter Sara die in Destelbergen bij Gent woont. Van een totaal andere orde, helaas. ‘Papa, ik ben totaal in shock, mijn huis is afgebrand, mijn kindjes liggen in het UZ, ze zijn kritiek.’

Even voor half acht hoorde David – die in de woonkamer zat met zijn jongste dochter – een plofgeluid, gevolgd door een gezoem. Even later zag hij rook uit de kinderkamer komen. Hij is naar buiten gestormd met Chelsea, gaf haar aan een buurvrouw en ging zijn huis weer binnen. Op handen en voeten zocht hij zijn kinderen. Plots voelde hij iets bewegen : een voet van zijn zoontje. David heeft hem naar buitengedragen en aan zijn buurvrouw gegeven, die de kinderen onder koud water hield, en is dan opnieuw naar binnengegaan. Gelukkig heeft hij ook Hailey gevonden. Dankzij zijn heldhaftig optreden hebben ze het allemaal overleefd. Maar de lijdensweg van Kane en Hailey begon pas. Ze hadden derdegraads brandwonden aan hun gezicht, rug, armen en schouders, en hadden heel veel roet en CO2 ingeademd. Ze moeten verschrikkelijk hebben afgezien.”

Donorhuid

“Kane en Hailey werden wekenlang in een kunstmatige coma gehouden”, zegt Dirk. “Kane heeft lang tussen leven en dood gezweefd. Ze hebben even overwogen om zijn hand te amputeren, zo zwaar is die verbrand. We hebben nu foto’s gekregen van zijn lichaam, om ons erop voor te bereiden voor als het verband afgaat… Toen Kane en Hailey in het UZ op dezelfde afdeling belandden herkenden ze elkaar eerst niet.” Van een terugkeer naar de kleuterklas of zelfs maar een enigszins normaal leven is voor de kindjes nog lang geen sprake. “Ze moeten nog meerdere keren worden geopereerd”, aldus Dirk. De ziekenhuis- en dokterskosten lopen hoog op. Daarvan krijgen ze natuurlijk veel terug, maar niet alles. Om hen te steunen in deze moeilijke periode en ook de lange revalidatie van de kindjes mogelijk te maken, houd ik op zaterdag 17 december een benefiet in OC Cieper in Sint-Jan.”

(DVDB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

>> Meer info bij Dirk Vandewalle, 0477 23 49 61.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier