Dirk Rogge en Dirk Claerhout uit Oostrozebeke bedwingen de Mandel

Redactie KW

Twee jaar geleden vatten Dirk Rogge en Dirk Claerhout het plan op om ooit in een sloepje de Mandel af te varen vanaf Izegem tot aan de monding in de Leie in Oeselgem. Bij de eerste poging geraakten de twee niet verder dan Wakken. Op 14 juli waagden ze een nieuwe poging, met succes.

Het was van 2011 geleden dat Dirk en Dirk de weddenschap met enkele vrienden uit het stamcafé Joyce aangingen. Ze zouden bewijzen dat de Mandel bevaarbaar was vanaf Emelgem tot aan de monding in Oeselgem.Bij hun eerste poging om de rivier te bedwingen strandden ze aan de Baliekouter op enkele kilometers van de monding. In 2013 zou revanche genomen worden. En dat moest dan maar op de Franse hoogdag gebeuren.

De lage waterstand van de Mandel zorgde ervoor dat de eerste kilometers vrij moeilijk bevaarbaar waren. Vanaf Ingelmunster was volgens Dirk Rogge de rivier beter bevaarbaar en konden ze tot het einde rustig doorvaren. “Onderweg hebben we twee keer gestopt. Eén keer op het einde van de Merelstraat in Oostrozebeke. Daar zorgden onze vrienden voor een serieus opkikkertje. Het was fysiek heel zwaar, maar het avontuur zal nog lang blijven nazinderen.”

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier