Directie penitentiair complex Brugge niet te spreken over artikel De Morgen

Redactie KW

De directie van het penitentiair complex in Brugge is niet te spreken over een artikel dat verscheen in De Morgen van dit weekend.

Daarin staat het verslag van de briefwisseling tussen een journalist van De Morgen en gevangene Ashraf Sekkaki. Die verblijft in de afdeling AIBV, de afdeling Individuele Bijzondere Veiligheid.

In het artikel vergelijkt de journalist de speciale afdeling in de Brugse instelling met Guantanamo, de gevangenis die de Amerikanen gebruiken om terreurverdachten vast te houden. Volgens de internationale gemeenschap zitten vele gevangenen daar vaak onterecht, en veel te lang vast, zonder dat er een klacht tegen hen wordt geformuleerd. De gevangenisdirectie in Brugge en Minister van Justitie Jo Vandeurzen tillen dan ook bijzonder zwaar aan die vergelijking.

In een persbericht laat de woordvoerder van de minister weten “dat de benadering van de AIBV in Brugge getuigt van kwade trouw, en een loopje neemt met de werkelijkheid”. Voorts stelt het persbericht ook dat “de tekst in het artikel onheus en kwetsend is ten aanzien van het personeel en de gedetineerden van de afdeling, en onderhuids een geheel onterechte aantijging bevat ten aanzien van de directeur-generaal van het gevangeniswezen.”

In het artikel beschrijft de journalist, naar eigen zeggen op basis van briefwisseling tussen hem en Ashraf Sekkaki, dat de gevangene 23 uur opgesloten zit in volledige afzondering, telkens geboeid wordt als een cipier z’n cel binnen wil, en dagelijks aan naaktfouilles wordt onderworpen zonder geldige reden.

De gevangenisdirectie en het Ministerie van Justitie weerleggen al die aantijgingen, en betreuren het “dat een journalist louter op basis van gratuite beweringen van een gedetineerde, en zonder z’n informatie te checken, een afdeling en alle personeel dat er werkt in diskrediet brengt, en daar ook geen verantwoording over moet afleggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier