Directeurs basisscholen voeren actie in Brugge

Redactie KW

MET VIDEO De directeurs van de West-Vlaamse basisscholen hebben op de Brugse markt actie gevoerd tegen de hervormingsplannen van Vlaams Minister voor Onderwijs Pascal Smet. Die had een oplossing beloofd voor de overvolle kleuterklassen, maar volgens de directeurs pakt de minister het probleem niet aan, integendeel. Ze vrezen dat er in onze provincie lesuren zullen sneuvelen.

Vorig schooljaar al trokken de basisscholen aan de noodrem. De kleuterklasjes, zoals in Ooigem zaten overvol. Met soms meer dan 30 kleuters per klas. De minister beloofde oplossingen en maakt nu 50 miljoen euro vrij. Maar om de 50 miljoen vrij te maken wil de minister ook besparen. Zo komt er een nieuwe regeling voor scholen met twee vestigingen. Als die meer dan twee kilometer uit elkaar liggen, worden ze nu nog als aparte scholen gerekend. Maar dat zou mogelijk veranderen. De leerlingenaantallen zouden samen geteld worden, en dat zou ten koste gaan van de tewerkstelling.

Het Vlaams Parlement moet wel het voorstel van Minister Smet nog goedkeuren. Met het oplaten van witte ballonnen hopen de directeurs alvast de parlementsleden aan het denken te zetten voor ze over het voorstel stemmen. Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Durnez liet eerder weten dat het systeem van de aparte telling behouden blijft.

Directeurs basisscholen voeren actie in Brugge

Bekijk hier de reportage

(TN/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier