Diocesaan begeleidingscentrum in Benedictijnerabdij

Redactie KW

De Katholieke scholen in West-Vlaanderen worden voortaan ondersteund vanuit de Benedictijnerabdij van Steenbrugge. Daar is nu het diocesaan begeleidingscentrum gevestigd. De vroegere locatie was te klein geworden. De abdij werd gerenoveerd, zo is er een aula waar leerkrachten en directies naar voordrachten kunnen luisteren. De paters van weleer, de vroegere abdijbewoners, zijn verhuisd naar een appartementsgebouw naast de abdij.

In De Benedictijnerabdij van Steenbrugge langs de Baron Ruzettelaan woonden nog zeven paters. Maar nu doet het dienst als pedagogisch centrum van het bisdom Brugge. De 500 katholieke scholen blijven van hieruit op de hoogte van evoluties in het onderwijs en er is ook materiële ondersteuning. Er zijn bijvoorbeeld elektriciteitsaankopen in groep. Vroeger zat de dienst in het parochiaal centrum aan de overkant.

“We hebben zo’n 13.00 vormingsactiviteiten per jaar. Als je weet dat een schooljaar 180 dagen telt en je die vormingsmomenten daar binnen moet krijgen dan heb je wel wat ruimte en infrastructuur nodig. Daar hadden we te weinig ruimte”, zegt Bisschoppelijk Vicaris voor het onderwijs Filip Debruyne.

De abdij heeft nu een grote aula, ICT-lokalen en een vijftal vergaderruimtes. Een aantal ruimtes zijn intact gebleven, zoals het salon bijvoorbeeld. En zo blijft ook de geest van de heilige Benedictus hangen. “Benedictus zegt dat je de sterken moed moet geven om nog meer te kunnen doen en ook moet zorgen dat de zwakken niet achterop geraken. Zorgen voor elke leerling dat staat in de regel van Benedictus. Wij willen dat ook in het onderwijs zoveel mogelijk realiseren”, zegt Filip Debruyne.

En de paters die kunnen nog steeds genieten van het uitzicht van de abdij. Ze zijn voortaan buren. Morgen wordt de abdij na anderhalf jaar renovatie officieel heropend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier