Diksmuideling maakt Jimi Hendrix in chocolade

Redactie KW

Zaterdag 18 september 2010 is het precies veertig jaar geleden dat Jimi Hendrix op nauwelijks 27-jarige leeftijd overleed. Chocolatier Marc Vandenbussche eert de legendarische gitaargod op zijn eigen manier?: met een etalage vol meesterwerkjes in chocolade.

Wie dezer dagen langs de etalage van chocolatier Marc Vandenbussche loopt, kan er moeilijk naast kijken?: in het uitstalraam prijkt de beeltenis in chocolade van Jimi Hendrix naast een chocoladetablet met daarop de tekst van zijn nummer ‘Voodoo Child’ – geschreven in chocolade letters. Op zaterdag 18 september is het namelijk dag op dag veertig jaar geleden dat de Amerikaanse gitaarvirtuoos stierf, een trieste verjaardag die Marc op zijn eigen manier wil herdenken. “Jimi Hendrix, dat is jeugdsentiment voor mij, een icoon van de flower powertijd”, zegt de chocolatier. Met dit muzikale venster is hij niet aan zijn proefstuk toe?: vorig jaar bracht hij met zijn bijzondere creaties hulde aan schrijver Clem Schouwenaars en diens boek De Seizoenen, en daarvoor kregen de Diksmuidse dichteres Maria Doolaeghe, kunstenaar Marf en oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela hun eigen etalage in chocolade.

Tijdrovend werkje

Wanneer hij zijn onderwerp te pakken heeft, zet Marc zich aan het schetsen op papier. Na die ontwerpfase is het tijd om zijn ideeën in chocolade om te zetten, een tijdrovend en arbeidsintensief karwei. „Aan de kleinere stukken ben ik alles samen zo’n twee uur bezig, een tekst duurt algauw drie uur om te maken”, zegt Marc.

Hij diept een papieren spuitzakje op, en legt uit hoe dat ‘schrijven’ in zijn werk gaat?: „Ik heb de tekst natuurlijk eerst op papier uitgeschreven. Die ligt naast me, en dan vul ik het spuitzakje met gesmolten chocolade en ga aan de slag. Dat is niet makkelijk?: je moet snel werken, want anders stolt de chocolade. Toen ik er pas mee begon, heb ik wel eens gevloekt wanneer ik op de laatste regel van een tekst in de fout ging, maar oefening baart kunst. Al mijn werken maak ik in de drie basiskleuren van chocolade?: fondant, melk en wit. Er bestaan wel kleurstoffen, maar die geven een onnatuurlijk resultaat, vind ik.”?

(TVDW)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 17 september 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier