Diksmuide verbiedt jacht op spreeuwen en gaaien

Redactie KW

De Diksmuidse schepen Peter Bossu zegt neen op de vraag van de wildbeheerseenheden (wbe’s) om in Diksmuide gaaien en spreeuwen te mogen bestrijden. Oppositieraadslid Marc Deprez heeft daar bedenkingen bij.

De wildbeheerseenheden Tussen IJzer en Houtland, Westhoek en IJzervalleien hadden een aanvraag ingediend voor de bestrijding van ondermeer gaaien en spreeuwen. “We gaan niet in op die vraag omdat de gaai maar sporadisch voor komt in de zeldzame bosgebieden van Diksmuide”, zegt schepen Peter Bossu (SP.A-Open).

“De wbe’s vragen ook toestemming om spreeuwen te mogen bestrijden omwille van schade aan de professionele fruitteelt”, gaat Peter Bossu verder. “Op het grondgebied van Diksmuide is er geen professionele fruitteelt waar spreeuwen schade kunnen veroorzaken.”

De schepen vindt het herstel van het spreeuwenbestand een goede zaak voor de landbouw. “Per jaar eet een spreeuw vele duizenden insecten, vaak soorten die voor het grasland schadelijk zijn en onder meer ook allerlei kevers die op allerlei gewassen zitten.”

Oppositieraadslid Marc Deprez (Idee2006) heeft hier bedenkingen bij. “Vandaag de dag heerst er een overpopulatie aan spreeuwen, bosduiven en kauwen. Dan heeft de mens de taak deze populatie opnieuw in evenwicht te brengen. Schepen Bossu stelt dat spreeuwen, en in een vorig betoog ook bosduiven en kauwen, heel wat insecten eten. Deze uitleg klopt helemaal niet. Waarom moet de landbouwer, groententeler, fruitteler dan nog altijd pesticiden handhaven om zijn vruchten te vrijwaren van insecten ?”

Zie ook Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier