Diksmuide in beroep tegen biogasinstallatie

Redactie KW

De stad Diksmuide gaat in beroep tegen de beslissing van de deputatie om een vergunning te geven voor een biogasinstallatie in Stuivekenskerke. Dat zegt schepen Kurt Vanlerberghe. De provincie daarentegen is van oordeel dat de vestiging van de installatie daar kan, tegen een aantal voorwaarden.

Eerder had het college van burgemeester en schepenen een negatief advies verleend voor de installatie die op jaarbasis 60.000 ton mest moet verwerken. In het advies van de stad wordt opgemerkt dat het onverantwoord is om dit bedrijf in Diksmuide vestigen en dit vooral om onnodig transport – o.a. vanuit Wielsbeke – te vermijden.
Het provinciebestuur bracht een bezoek aan de site. In het dossier wordt gewezen op het feit dat de exploitant de visuele aspecten en de groeninkleding van de installatie verder heeft uitgewerkt. Aan- en afvoer van producten zal gebeuren via de N35 Diksmuide-Pervijze, de Dodengangstraat en Viconiastraat. Eenmaal voorbij het bedrijf richting Stuivekenskerke versmalt de weg. Volgens de provincie heeft de exploitant dan ook geen reden om zich niet te houden aan zijn toezegging om nooit door Stuivekenskerke te rijden. In verband met mogelijke hinder en riscio’s denkt de provincie dat de installatie in Stuivekenskerke onder de nodige voorwaarden naar behoren kan functioneren. De deputatie is het dan ook niet eens met de negatieve opmerkingen in de adviezen van het college van burgemeester en schepenen en het agentschap Ruimtelijke Ordening en onderschrijft de stelling van de exploitant dat een dergelijke installatie daar op zijn plaats is.

De provincie heeft wel een aantal voorwaarden vastgelegd in de vergunning. Zo mag geen aan- en afvoer van afvalstoffen, energiegewassen en mest door het dorp Stuivekenskerke gebeuren.

„De beslissing is formeel nog niet genomen, maar de stad gaat waarschijnlijk in beroep bij de minister”, aldus schepen Kurt Vanlerberghe. “

(TVDA)

Uitgebreid artikel in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 9 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier