Dikkebusnaar Kristof Alexander werkt bij bedrijf dat zich specialiseert in drones

Redactie KW

Kristof Alexander (41) is afkomstig uit Dikkebus en werkt voor het bedrijf Orbit GT in Lokeren dat zich specialiseert in digitale kaarten en drones.

Kristof is gehuwd met Sabine Verlee (41). Samen hebben ze twee dochters: Hannah (8) en Mischa (5). Het gezin woont in Lokeren. “Drie jaar geleden ging ik aan de slag bij het cartografisch bedrijf Orbit GT. Hoewel ik in Lokeren woon en werk, keer ik nog vaak terug naar Ieper. Ik heb er nog veel familie wonen.”

Binnen het bedrijf werkt Kristof samen met de politiediensten om tijdens grootschalige evenementen gebruik te maken van dergelijke onbemande vliegende tuigen op afstandsbediening. “We hebben tijdens Festival Dranouter een drone de lucht in gestuurd om een foto van het volledige terrein te maken. Op die manier hebben de hulpdiensten een overzicht over het festivalterrein. Ze weten onmiddellijk waar de tenten staan, waar de dichtstbijzijnde medische post is en hoe ze het snelst het terrein kunnen verlaten. Ook tijdens het festival hebben we onze drone observatieopdrachten laten uitvoeren. Nu zijn we in onderhandeling met Tomorrowland om onze drone daar in te schakelen tijdens het evenement.”

Privacy?

Veel mensen stellen zich vragen bij hun privacy als een drone de lucht in gaat. “Ik begrijp de bezorgdheid van de mensen, maar wil daar enkele kanttekeningen bij plaatsen. De foto’s die we leveren, dienen niet om mensen te fotograferen en we nemen altijd foto’s van bovenaf, dus mensen zijn er onherkenbaar. Als we observatie-opdrachten uitvoeren voor de politie, kunnen mensen wel herkenbaar zijn, maar dan is het net de bedoeling. De politie mag beeldmateriaal gebruiken binnen het wettelijk kader. Je kan een drone zien als een mobiele camera, zoals er tientallen vaste camera’s hangen in een grote stad. Het gaat dus om de openbare veiligheid.”

(Jeroen Laseure)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van 28 maart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier