Dieven roven paardenweide in Oostende leeg

Redactie KW

Vzw Perdito, de Oostendse vereniging die zich inzet voor paarden in nood, is donderdagnacht het slachtoffer geworden van een opvallende diefstal. Dieven gingen aan de haal met alle omheiningspalen en drinkbakken van een paardenweide. ,,Ze hebben alles meegenomen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Hier staan we dan, in een lege weide”, zucht Iris Gillade, stichtster van Perdito.

Perdito werd in 2010 opgericht bij kinderboerderij De Lange Schuur om hulpbehoevende paarden op te vangen. Een succesvol initiatief, dat donderdagnacht echter met een serieuze opdoffer te kampen kreeg. Onbekende dieven hebben de nieuwe paardenweide langs de Klemskerkestraat leeggeroofd. ,,Alles is weg. 45 omheiningspalen, een batterij, de drinkbakken. Zelfs alles wat kon losgevezen worden is verdwenen. Onbegrijpelijk”, schudt Iris het hoofd.

De getroffen weide is momenteel volop in opbouw. Momenteel zijn er dertig houten palen zo’n 75 centimeter in de grond geplaatst. Rond de ganse weide moeten zo’n 160 palen komen. Om de paarden in afwachting van de afwerking van de weide toch te laten genieten van het gras, plaatsten Iris en haar man Daniël Heintjes 45 omheiningspiketten. Het zijn die palen die gestolen zijn. ,,Wellicht zijn de daders hier nog geweest en is de diefstal doelbewust gebeurd om te gebruiken in een andere weide. De daders hebben hier zeker meer dan een half uur werk gehad om alles mee te nemen.

Gisterenavond speelden we nog met het idee om de paarden uitzonderlijk in de weide te laten staan. Gelukkig zijn we daar van afgestapt. Wie weet wat er dan kon gebeurd zijn”, zegt Iris. De waarde van de buit wordt geschat op zo’n duizend euro. ,,Een pak geld voor een vereniging als de onze. We zullen wellicht een spaghetti-avond organiseren om dat bedrag te recupereren. Maar niet het geld baart ons het meeste zorgen. Wel de diefstal op zich. We zijn er niet meer gerust in. Wat als de daders terugkomen? We kunnen toch moeilijk een camera plaatsen op de weide”, zucht Iris. Haar man Daniël zoekt intussen naar een tijdelijke oplossing. ,,De paarden hebben het gras van de weide nodig, want in de paddock is er geen gras. We hebben intussen nieuwe omheiningspalen gekocht. In afwachting dat de weide volledig afgewerkt is zal ik ze nu elke ochtend plaatsen, en elke avond weghalen. Een serieuze karwei, maar we kunnen helaas niet anders”, besluit Daniël Heintjens. De lokale politie kwam ter plaatse en stelde een proces-verbaal op.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier