Dieter Yssers uit Roeselare viert eindejaar in Kandahar

Redactie KW

Terwijl de meesten onder ons bekomen van een uitgebreid kerstmaal en een rits cadeautjes onder de kerstboom, vieren een pak Vlamingen in het buitenland ook het einde van het jaar. Dieter Yssers is één van hen. Hij viert oudejaar op meer dan 7.500 kilometer van zijn thuis én zijn zoontje van een half jaar oud, in een luchtmachtbasis in Kandahar, Afghanistan.

Voor Dieter Yssers betekent oudejaar deze keer geen vuurwerk, cadeaus of een uitgebreid feestmaal. Integendeel, voor hem is het werken geblazen. En dat doet hij nog eens in een oorlogsgebied. Als eerste sergeant bij de Belgische Luchtcomponent, is hij actief als wapentechnicus op de F-16 gevechtsvliegtuigen. Dieter werkt al 10 jaar in Kleine-Brogel en trok als technicus al eerder op missie naar het buitenland. Voor de tweede keer verblijft hij nu een viertal maanden in Afghanistan. Het is de eerste keer dat hij de eindejaarsfeesten thuis mist, maar veel tijd voor heimwee is er niet.

Geen alcohol

Zijn huidige missie zorgt er voor dat de feestdagen een apart tintje krijgen. “Op kerstavond was er een gezamenlijke maaltijd met de Franse collega’s; maar in principe zijn feestdagen gewone werkdagen. Er wordt natuurlijk vanalles gepland om de kerstsfeer er een beetje in te brengen. Zo staat er een kerstboom met pakjes onder, die op kerstavond werden uitgedeeld, en op oudejaar is er een klein feestje voorzien. Gewoon een hapje en een drankje. Alcoholvrij natuurlijk, want in Kandahar is er geen druppel alcohol te vinden.”

(BVB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier