Dieter Ryckebosch van restaurant Sel Gris verkozen tot Jonge Sommelier 2009

Redactie KW

De vereniging van Professionele Vlaamse Sommeliers heeft Dieter Ryckebosch (20) verkozen tot ‘Jonge Sommelier 2009’. De jongeman is actief in restaurant Sel Gris. „Dit is de bekroning van mijn studies en het resultaat van de werking van het hele team”, reageert Dieter Ryckebosch niet zonder enige trots.

„Het is de eerste keer dat ik iets win en dat is uiteraard leuk”, vertelt Dieter Ryckebosch. „Bijzonder aan deze titel is de erkenning. De jury kiest je uit de praktijk, niet op basis van een vragenlijst. Ik zie er dan ook een erkenning in voor het restaurant. De hele zaalequipe heeft er verdienste aan, in het bijzonder mijn collega sommelier Jacky Neele (44). Zonder collega’s sta je namelijk nergens. Een restaurant is als een ketting. Iedereen moet er even hard zijn best doen.”
Ter Groene Poorte
Dieter is opgegroeid in de horeca. Zijn ouders baatten vroeger het hotel Saint-Pol in de Bronlaan uit en later Brasserie Oud-Zoute in de Sparrendreef. „Net als mijn vader kreeg ik mijn basisopleiding in de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte. Na zes jaar basisopleiding koos ik voor de specialisatie wijn- en drankenkennis. Mijn interesse voor wijn is door de jaren gegroeid. In het derde en vier jaar krijg je al een basis over drank. Elk jaar groeit het aandeel wijnen. Frankrijk is nog steeds de basis.”
„In samenspraak met chef Frederik Deceuninck blijven we in Sel Gris voor onze wijnen binnen Europa. We hebben een uitgebreid gamma uit Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland. Dat wil echter niet zeggen dat de wijn van elders minderwaardig is”, zegt de jonge sommelier.
Sinds 2007 is Dieter actief in restaurant Sel Gris op de zeedijk in Duinbergen. Vorig jaar kreeg het restaurant een Michelinster.
(Geert Weymeis)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier