Dierenvriend Gabriël uit Hooglede overstelpt door poezen

Redactie KW

Gabriël Castelein woont nog op de ouderlijke hoeve in de Oude Torhoutstraat in Sint-Jozef. Al geruime tijd wordt zijn domein gebruikt om er kattenjongen te dumpen.

Gabriël Castelein klaagt het zwerfkattenbeleid van de gemeente aan. “Mensen dumpen tamme katten op mijn erf. Ondertussen zijn het er al zes. De gemeente kan er weinig aan doen omdat het tamme katten zijn. Al een hele tijd worden hier regelmatig katjes gedumpt.” Gabriël trok met zijn verhaal naar de gemeente en de politie, maar ving daar, enigszins begrijpelijk, bot. Ondertussen zit de man met ondertussen zes volwassen katten opgescheept.

“Niet voederen”

Schepen Rik Vanwildemeersch motiveert: “Dit zijn tamme katten, het is niet de bedoeling dat we die vangen en steriliseren. Het beleid van de gemeente gaat duidelijk over zwerfkatten die door middel van vallen gevangen worden en daarna gesteriliseerd worden. Er zijn op Sint-Jozef flyers in de brievenbussen verdeeld om de mensen op de hoogte te brengen. Normaal gezien moet dan de wijkagent verwittigd worden die dan weer de gemeente op de hoogte brengt zodat de beestjes kunnen opgehaald worden. Maar als je zelf voedsel zet, dan gaan die dieren natuurlijk graag bij jou komen. De katten bij Gabriël kunnen daarom geen zwerfkatten genoemd worden. We moeten toch ergens een lijn trekken. Het is niet ons doel om tamme katten op privéterrein te gaan vangen voor sterilisatie. We kunnen enkel meegeven dat vreemde katten best niet gevoederd worden, anders blijven ze komen.”

Niet over mijn hart

“De politie zegt wel dat ik ze geen eten mag geven, maar dat kan ik niet over mijn hart krijgen. Ze doen hier geen kwaad, maar het wordt gewoon te veel.” Ondertussen is één kat al door mensen opgehaald en heeft die een nieuwe liefdevolle thuis gekregen.

Wie zo’n diertje wil adopteren, mag gerust contact opnemen met Marcel Castelein (051 70 29 49). En de gemeente is daar ook voorstander van: dat dieren door mensen geadopteerd worden en een mooie thuis krijgen.

(GD – Foto GD)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare van vrijdag 23 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier