Dierenkweker is vossenplaag beu

Redactie KW

Al voor de tweede keer in amper een jaar tijd heeft amateurkweker Filip Nordin uit de Nieuwe Steenweg in Zuienkerke nachtelijk vossenbezoek gekregen. Dat brengt zijn totale balans op een sterfte van acht lammeren, een tiental eenden en een aantal kippen.

“Toen ik vorig jaar kippensterfte had, klaagde ik dat aan bij de gemeente. Het enige wat ik toen van hen kreeg, was een folder om kleinvee tegen vossen te beschermen met een aangehecht kaartje van schepen Cools”, vertelt Filip Nordin. “Ik wilde toen een dubbele afsluiting van twee meter hoog zetten, maar ik mag hier slechts tot 1.60 meter hoog gaan. Een stal zetten mag ook al niet”, sakkert Filip.

Dossier met gruwelfoto’s

Intussen heeft Filip Nordin een dossier aangelegd met gruwelijke foto’s van doodgebeten kleinvee en heeft hij diverse politici en Toerisme Vlaanderen aangeschreven om steun te vragen opdat er selectief op vossen zou mogen gejaagd worden. Zeker op Polderwind, want volgens hem is het van daar dat de vossen komen. “De tijd van vriendelijk zijn, is voorbij”, vertelt hij. “Ik vraag niet dat de vossen uitgeroeid worden, maar dat er evenwicht in de natuur is. Want, heeft een pasgeboren lam dan minder recht op leven dan vossen ?”

Polderwind

Burgemeester Alain De Vlieghe heeft weet van de klachten. “Toen er de eerste keer vossen werden gesignaleerd in Polderwind, dienden wij een aanvraag in om te mogen jagen. Het Agentschap Natuur en Bos stelde zijn veto met als reden als er op het domein geen schade is, dan mag er niet gejaagd worden. “Het enige wat nu kan gebeuren, is dat Philip Nordin zelf een aanvraag indient om te mogen jagen. Hij heeft namelijk schade geleden”, legt de burgemeester uit. (TM)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Brugsch Handelsblad) van vrijdag 5 februari 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier