Dierenarts ontdekte kankergezwel bij zichzelf bij echografie op dolfijn in Brugge

09/09/11 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:21

Bron: Kw

Dolfijn Roxanne van Boudewijn Seapark verloor vorige maand dan wel haar ongeboren tweeling, ze heeft onrechtstreeks wel het leven van haar dierenarts gered. Tijdens een test met de speciale echograaf voor de zwangere dolfijn op zichzelf, ontdekte Piet De Laender per toeval een kwaadaardig gezwel op een van zijn nieren. Omdat hij er snel bij was, kon er meteen een succesvolle behandeling gestart worden. Of hoe een dier het leven van haar dierenarts redde in plaats van omgekeerd.

Dierenarts ontdekte kankergezwel bij zichzelf bij echografie op dolfijn in Brugge

© BELGA

Piet De Laender, bekend van tv-programma's Vinger aan de poot en Dieren in nesten, is afkomstig uit Maldegem maar week in 1992 uit naar Assebroek. Na een praktijk in de Tulpenstraat en de Astridlaan, werkt en woont hij nu al een tiental jaar in de Prins Karellaan. Bijna even lang is hij verbonden aan het Boudewijn Seapark. Die job heeft nu ook onrechtstreeks zijn leven gered.

Kwaadaardig gezwel

"Voor de tweelingzwangerschap van Roxanne, wat heel zeldzaam is en weinig kans op slagen heeft bij deze dieren, wilden we zeker alle kleine details kunnen zien en daarvoor hadden we een beter echotoestel nodig dan waarover ik zelf beschik. Ieder apparaat moet je echter wel testen en leren kennen. En de beste manier om dat uit te proberen is eigenlijk op jezelf, want na een tijdje kan je je eigen lichaam als referentiekader gebruiken. Bij elk nieuw toestel doe ik dat en zo kijk ik toch één à twee keer per jaar naar mijn lever, hart en longen. En nu bekeek ik per toeval eens mijn nieren en zag ik iets dat niet gezond was. Meteen wist ik: dit is niet goed. Dat beeld heb ik dan meteen doorgestuurd naar mijn huisarts, die me doorverwees naar een radioloog voor een echte scan. Na een CT-scan en een MRI, luidde het verdict: een kwaadaardig gezwelletje op de nier, maar nog niet agressief omdat ik het in een heel vroeg stadium had ontdekt." Door wat complicaties moest Piet De Laender enkele weken langer dan gepland in het ziekenhuis blijven, maar alles is nu achter de rug.

(ON)

Meer in alle edities van Krant van West-Vlaanderen

Meer nieuws uit

Recentste nieuwsoverzicht