Diepvriesgroentesector lijdt niet onder crisis

Redactie KW

De diepvriesgroentebedrijven lijden momenteel niet onder de economische crisis en zien hun omzet de jongste jaren zelfs lichtjes stijgen. Met zijn grote spelers als Ardo, Pinguin, Unifrost en d?Arta wordt West-Vlaanderen wel eens de groentetuin van Europa genoemd. De week van de groenten mag in onze provincie dus dubbel en dik gevierd worden.

In een straal van 20 kilometer rond Roeselare domineren diepvriesgroentebedrijven het landschap. Ze zijn samen goed voor een jaarlijkse productie van maar liefst 900.000 ton. Met zo’n cijfer laat West-Vlaanderen een landbouwland als Polen ver achter zich.

Ardo in Ardooie is de grootste producent in West-Vlaanderen. In haar distributiecentrum in opbouw is ruimte voorzien voor 32.000 paletten. De sector verwerkt zowat alle groenten, met erwten, bonen, wortelen en spinazie op kop.

90 procent van de productie is bestemd voor het buitenland; Vooral Europeanen lusten onze West-Vlaamse groenten, maar ze zijn gegeerd tot zelfs in de Verenigde Arabische Emiraten en Noord-Amerika.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier