Diepvriesgroentenbedrijf Pasfrost uit Passendale staat terecht voor arbeidsongevallen

Redactie KW

Diepvriesgroentenbedrijf Pasfrost uit Passendale verdedigde zich donderdag voor de correctionele rechtbank van Ieper voor twee arbeidsongevallen. Bij die ongevallen in 2010 kwam een man om het leven en verloor een vrouw haar arm.

De advocaten van de slachtoffers waren niet mals voor Pasfrost in de zaak van de overleden werknemer. Die werd door een shuttle gegrepen op een voetbrug tijdens het oplossen van een technische storing. “Er is geen enkel respect voor de elementaire veiligheidsprincipes bij het bedrijf”, zei advocaat Benoit Bouckenooghe. Er werd verwezen naar de arbeidsomstandigheden in het begin van de negentiende eeuw en naar de film ‘Daens’. “Moreel en technologisch staan we zoveel verder dan toen. Dit ongeval had niet moeten en niet mogen gebeuren.”

“Vergelijking met Daens-film is verregaand”

Volgens de advocaten van de beklaagden zijn alle veiligheidsvoorschriften wel nageleefd, en vonden ze de vergelijking met de film verregaand. “Normaal vallen de shuttles stil als er manueel wordt gewerkt in dat tussenstation. De werknemer heeft zichzelf buitengesloten en bij het sluiten van de deur is de installatie opnieuw opgestart”, zei meester Sara Torrekens. Ze nodigde de rechtbank ook uit om de installatie zelf te bekijken voor ze een oordeel zou vellen.

“Tweede ongeval had voorkomen kunnen worden”

In een tweede dossier waarbij een vrouw haar arm verloor, gaf Pasfrost toe dat dit ongeval had kunnen voorkomen worden. Er ontbrak namelijk een rooster voor de schroef waarin de vrouw is meegetrokken tijdens een schoonmaakbeurt. “We nemen onze verantwoordelijkheid op”, zei Torrekens.

Pasfrost moest zich ook nog verantwoorden voor het ontslaan van de veiligheidsadviseur begin 2011. Voor de burgerlijke partij was dat het zoveelste bewijs dat Pasfrost de regels met de voeten treedt. “Bij de haren getrokken. Het ging gewoon niet met die veiligheidsadviseur. Hij wordt ontslagen en volledig uitbetaald. Inmiddels hebben we zelfs twee adviseurs aangesteld, die hoger opgeleid zijn dan de vorige”, zei Torrekens.

Al een derde arbeidsongeval, opnieuw dodelijk

De rechtbank zal zich op 6 februari uitspreken over de drie dossiers. Opvallend is nog dat in oktober 2013 opnieuw een werknemer om het leven kwam in het bedrijf. Het slachtoffer kwam onder een vorklift terecht. Ook hierover is een gerechtelijk onderzoek lopende.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier