Diepvriesbedrijf uit Ardooie verantwoordelijk voor dood uitzendkracht

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft diepvrieswarenbedrijf Homifreez uit Ardooie veroordeeld voor een dodelijk arbeidsongeval.

Het arbeidsongeval bij Homifreez gebeurde op 28 oktober 2011. Stefan S., een jonge Roemeen die in Roeselare woonde, kwam onder een gekantelde sorteertrommel voor bonen terecht. Dat gebeurde toen hij met een vorkheftruck de machine probeerde te verplaatsen. Daarbij klapte één van de poten van het gevaarte met dramatische gevolgen plots naar binnen.

Waarschuwing

Volgens de arbeidsauditeur ging het duidelijk om een geval van nalatigheid. Met enkele eenvoudige veiligheidsklemmen had het ongeval vermeden kunnen worden. Bovendien wees de auditeur er op dat Homifreez eerdere waarschuwingen in de wind had geslagen. Een verplichte risico-analyse werd zelfs gewoon niet uitgevoerd.

De verdediging wierp op dat de producent van het toestel verantwoordelijk was voor de veiligheidsklemmen. Het bedrijf vroeg dan ook de vrijspraak. De rechter veroordeelde het diepvrieswarenbedrijf toch tot een geldboete van 5.500 euro. Aan de ouders van Stefan S. moet Homifreez een schadevergoeding van ruim 10.000 euro betalen. Zijn broer krijgt 1.500 euro. Aan zijn vriendin Mihaela, die in Roeselare woont, moet het bedrijf 12.500 euro betalen.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier