Dienstenchequebedrijven vrezen voor massaal banenverlies als nota Di Rupo het haalt

Redactie KW

Uit een onderzoek van het West-Vlaams Economisch Studiecentrum (WES) blijkt dat ruim 1 op 5 mensen geen dienstencheques meer zal komen, als de fiscale aftrekbaarheid ervan wegvalt. Die afschaffing is één van de besparingsmaatregelen die formateur Elio Di Rupo in zijn nota voorstelt. Als dat er door komt, zeggen de dienstenchequebedrijven, zullen in de sector heel wat jobs sneuvelen.

West-Vlaanderen telt 270 erkende dienstenchequebedrijven en die stellen 15.600 mensen te werk. Ze zijn daarmee een belangrijke economische en maatschappelijke factor geworden in de provincie. Als het scenario van de afschaffing van de fiscale aftrek zich voltrekt, zeggen de bedrijven, betekent dat een zware, economische aderlating voor de sector die nu al kampt met verhoogde kosten en afbrokkelende marges. In West-Vlaanderen alleen al kunnen daardoor 3.000 banen sneuvelen.

Signaal

Het WES ziet deze bevindingen “als een signaal voor de federale overheid en voor de politieke denkoefeningen die bij de regeringsonderhandelingen over de toekomst van de dienstencheques worden gevoerd.”

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier